Nominera till priset för bästa avhandling

Svenska Tandläkare-Sällskapet delar varje år ut pris som tilldelas författaren till det mest förtjänstfulla arbetet inom odontologien, utgivet något av de två senaste kalenderåren – vi kallar det även för priset för bästa avhandling.

Genom priset vill vi uppmärksamma och lyfta fram betydelsen av odontologisk forskning, dess internationella karaktär och samtidigt stimulera till fortsatt utveckling. Priset kan enligt stadgarna enbart tilldelas tandläkare som är medlem i Sveriges Tandläkarförbund.

Nominera kandidat senast 3 juni. Nominering ska innehålla motivering och pdf av nominerad avhandling. Nominering ska komma från den institution eller motsvarande vid universitet/högskola där avhandlingen lagts fram. Handledare kan ej nominera sin doktorand. Efter genomgång av inkomna förslag nominerar Stipendienämnden och därefter utser Svenska Tandläkare-Sällskapets styrelse  pristagaren. Utdelning av priset sker på Odontologisk Riksstämma i november 2019.

Skicka din nominering till:
Stipendienämnden

Frågor om priset besvaras av Stipendienämndens ordförande:

Nyheter

Riksstämman 2018 blev en succé

Med sitt digitala framtidstema, fullspäckade föreläsningsprogram och Future lab blev årets Riksstämma i Göteborg en publikmagnet. 13 346 personer sökte sig till forskningsseminarier, paneldebatter och den välbesökta utställningsdelen Swedental under de tre dagarna, 14-16 november.

Louise Ericson föreläser på Riksstämman 2018. Foto: Emmy Jonsson, Svenska Mässan.

Seminarieprogrammet på Riksstämman bestod i år av 70 punkter.
– Seminarierna var verkligen välbesökta och de flesta var fullsatta som paneldebatten om ”framtidens tandvård” som Tandläkartidningen arrangerade. Vi fick också ett stort intresse kring ”årets bästa forskningsrapporter” som också presenterades under en extrainsatt pressträff. Vinnaren av årets forskningsrapport blev Emma Göranson med ”Translation and Validation of the Swedish version of the Psychosocial Impact of Dental Aesthetics Questionnaire” som fick ta emot 10 000 kronor vid en av de många prisutdelningar som skedde under Riksstämman, säger Lena Lobelius, presskontakt för Riksstämman.

Årets tema, digitalisering, genomsyrade både utställning, kongress och aktiviteter. En stor nyhet var satsningen Future Lab, där besökare bjöds in för att provköra framtiden.
– I Future Lab har vi kunnat störa tanken och försätta framtidens tandvårdare i beredskap. Vi har också skapat den brygga mellan Riksstämman och Swedental som vi siktade på. Här kunde vi visa den senaste spetskompetensen – och föra samtalen om vad som krävs inför en ökad förändringstakt. Och vilka möjligheter det innebär, säger Robert Börjes, projektledare bakom Future Lab.

Årets Swedental tog ett stort kliv rakt in i framtidens tandvård, med temat digitalisering som färgade både kongress, utställning och aktiviteter.
– Det är roligt att se så många inslag och ett så tydligt framtidsfokus på årets mötesplats. Digitalisering var ett uppskattat tema som tillförde en ny dimension, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Swedental.

På mässgolvet fick besökare även chansen att se ”Världens smartaste tandklinik” – en spegling av Folktandvården Idun i Västerbotten, där ett testprojekt drivs för att genomföra digitalisering fullt ut.
– Vi har haft en jämn ström av nyfikna besökare. Mässan andas innovation och framtid och det är extra spännande när det, i fall som detta, är Folktandvården som går i bräschen för den digitala utvecklingen, säger Ajit Bakshi, samordnare för utställningen och verksamhetschef för FTV Tandtekniska, VLL.

Nu ser vi fram emot nästa Riksstämma och Swedental 13-15 november 2019

Nyheter

Välkommen till presskonferens för två nya forskningsrapporter

Sveriges Tandläkarsällskap bjuder in till presskonferens för årets två bästa forskningsrapporter den 14 november 12.00-12.30 på årets Riksstämma i Göteborg.

Årets bästa forskningsrapporter presenteras under Riksstämman i Göteborg.
När: Onsdag 14 november 12.00-12.30
Var: Pressrummet på Svenska Mässan i Göteborg, våning 2
De två finalisterna till ”årets bästa forskningsrapporter” presenteras:
Eva Wolf, universitetslektor/övertandläkare: med forskningsrapporten ”Tandvården som arena för upptäckt av sexuella övergrepp”
samt Mirjam Majster, doktorand vid Karolinska institutet: med forskningsrapporten ”Kalkprotektin i saliv som tidig markör för inflammatorisk tarmsjukdom”

Efter konferensen erbjuds alla ackrediterade journalister en guidad vandring i Future Lab på mässgolvet
En kostnadsfri lunchtallrik ingår vid ackrediteringar senast 30 okt
Välkommen att ackreditera dig. Länk till pressackreditering >>

För mer information:

Lena Lobelius, presskontakt för Riksstämman
Tel 0768-50 09 19
För mer information: https://tandlakarforbundet.se/riksstamman

Läs hela det vetenskapliga programmet under Riksstämman

Vill du veta mer om Swedental
Maria Sterner, affärsansvarig för Swedental på Svenska Mässan
Tel 031-708 82 35
För mer information: www.swedental.se

Robert Börjes, projektledare för Future Lab
Tel 0706-83 44 81
För mer information: www.swedental.se/future-lab

Nyheter

Internationella storföreläsare till Riksstämman

Tillsammans gjorde de nyligen ett bejublat framträdande i Rom och i höst kommer de att vara key-note speakers på Riksstämman.

Hilal Kuday är tandtekniker från Istanbul som startat ett eget tandtekniskt träningscenter och Stefen Koubi är tandläkare från Marseille med bred erfarenhet inom oral rehabilitering. På Riksstämman deltar de med sin föreläsning ”Challenging nature in the esthetic zone”. 

– Riktigt kul tycker vi och en chans man som tekniker eller tandläkare inte får missa, säger Riksstämmenämndens ordförande Andreas Cederlund.

Läs mer om Riksstämmans program

Nyheter

Ta chansen att visa upp ditt forskningsprojekt

Välkommen att delta med en forskningsrapport på årets Riksstämma.

Vi vet att det pågår mycket spännande och lärorika projekt på kliniker och fakulteter runt om i Sverige. Vi välkomnar såväl stora som små projekt av både klinisk och laboratorierelaterad karaktär. Senast 2 maj måste du anmäla din rapport till din ämnes/specialistförening.

Läs mer om Riksstämmans forskningsrapporter

Nyheter

Vinnare i Tandläkartorgets frågetävling 2017

På Tandläkartorget på årets Riksstämma/Swedental kunde besökarna delta i en frågesport. Det var kul att 81 personer deltog i tävlingen och fick chans att vinna de fina priserna. De rätta svaren på frågorna är:

  1. Tandläkarportalen är en webbplats där patienter kan söka efter privattandläkare som är medlemmar i TEV. Hur många unika besök har Tandläkarportalen varje månad?

Rätt svar: 1100-1500 unika besökare

  1. Vid vilka tillfällen kan man ansöka om ekonomiskt stöd av Kamrathjälpen?

Rätt svar: Studier på grundutbildning till tandläkare, anhörig behöver stöd och fördyrande omständigheter vid sjukdom.

  1. Vad heter Tandläkarförbundets nya systematiska fortbildning som ersätter långköraren Kunskapsträdet?

Rätt svar: Tandläkarveckan.

  1. Tjänstetandläkarna är den fackliga organisationen för tandläkare anställda i den privata och offentliga sektorn. Hur många tandläkare sitter i Tjänstetandläkarnas styrelse

Rätt svar: 5 tandläkare

  1. Hur många av Sveriges tandläkarstudenter är medlemmar i studerandeföreningen?

Rätt svar: 94 %

  1. Hur många nummer kommer ut av Tandläkartidningen under 2018?

Rätt svar: 12 nummer

  1. Tandläkarförbundet bjuder in medlemmar till diskussion om policyarbetet. Vilka två är det som diskuteras?

Rätt svar: ”Tandvårdens framtida personal- och kompetensförsörjning” och ”Äldres tandvård och munhälsa”

Vinnarna kommer att kontaktas om sin vinst och om hur den kommer att levereras.

Vinnare

Vinst kursdag:

Cornelia Liselöv Jönsson
Fadia Alkass
Thomas Solmell
Lena Norman och
Mats Agholme

Tröstpris går till:

Rita Christidis
Carina solmell
Annie Lu
Tina Saemian
Doaa Sahib
Hala Al-Dory

Grattis allihop!

Nyheter

Lars Frithiof avtackades under årets riksstämma

För femtio år sen höll han sin första föreläsning på riksstämman. Efter många engagerade år avgår nu Lars Frithiof som ordförande för museinämnden.

Per Vult von Steyern, ordförande i Svenska Tandläkare-Sällskapet och Louise Ericson, ny ordförande i museinämnden, höll tacktal till den avgående ordföranden Lars Frithiof.

—Under dessa två år som jag suttit med i museinämndens arbetsgrupp har jag blivit imponerad över Lars enorma kunnade. Han har haft ett stort intresse och engagemang. Han har lagt ner ett mycket stort arbete på att lära sig mer och att skriva intressanta skrifter om olika historiska odontologiska ämnen, som om t.ex. tandläkare förr och utvecklingen av odontologin. På museets visningar har han berättat en massa spännande och intressanta saker om våra samlingar, säger Louise Ericson.

Lars Frithiof tog sin tandläkarexamen 1960 och har arbetat som privattandläkare och lärare vid tandläkarutbildningen vid KI, Huddinge. Han är docent i oral kirurgi och specialist i parodontologi. 1964 blev han ombedd att presentera fynd från sina elektronmikroskopiska studier vid ett symposium vid riksstämman. Med åren har det blivit många riksstämmor för Lars Frithiof. Han avgår nu som ordförande och fortsätter som medlem i museinämndens arbetsgrupp.

Lars Frithiof avtackades och fick blommor från Per Vult von Steyern.
Nyheter

Föranmälan stängd, men du kan ändå gå på Riksstämman

Sista dag att förammäla sig till årets Ruiksstämma var 31 okt, vilket nu har passerat. Vill du ändå gå på Riksstämman? Ingen fara – vi säljer biljetter under Riksstämmedagarna.

Välkommen till Kongressbyrån på Riksstämman för att köpa din biljett. Vi tar kort eller fakturerar (ingen kontantbetalning).

Till alla som redan anmält sig skickas biljetten ut per mail veckan innan Riksstämman.

Mer om Riksstämman

Nyheter

Tandlakarforbundet.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det. Läs mer om cookies här. Vår dataskyddspolicy hittar du här.