Maria von Beetzen berättar om årets tema och höjdpunkter

Göteborg kommer att vara värd för Odontologisk Riksstämma 2024 och förväntningarna är höga. Maria von Beetzen, Riksstämmenämndens ordförande ger oss en inblick i vad som väntar och hur förberedelserna utvecklas. 

Vad förväntar du dig av Odontologisk Riksstämma i Göteborg? Finns det redan nu en tanke på nästa års tema, kan vi få en sneakpeak?
Maria delar entusiastiskt med sig av planerna för det kommande evenemanget. Temat för Riksstämman 2024 kommer att vara “Odontologi i framkant”. AI kommer att ta plats i programmet liksom föreläsningar i frontlinjen från ämnes- och specialistföreningarna. Kliniska tips för vardagliga situationer kommer också att spela en viktig roll. Debatter, inspirationsprogram och omvärldsbevakning kommer att fylla dagarna. Programmet kommer att genomsyras av vetenskap och kompetens.

Vilka är med och utformar det vetenskapliga programmet och hur viktigt är det arbetet?
Maria förklarar att arbetet med att utforma det vetenskapliga programmet är en kollektiv insats. Inom Svenska-Tandläkare Sällskapet är Riksstämmenämnden en kärnkomponent som arbetar engagerat för att forma och koordinera Odontologisk Riksstämma. Nämnden, bestående av två ledamöter Anna Lena Sundell och Farid Ahklaghi samt Maria som ordförande. Riksstämmenämnden har en unik position att samla in aktuell kunskap från såväl forskning som från själva tandvården, oavsett verksamhetsformer. Vi bjuder in ämnes- och specialistföreningarna, myndigheter och politiker som styr kraven för tandvård, arbetsgivare samt Tandläkarförbundet att lämna förslag till programmet. Sedan kommer det även idéer från alla möjliga kliniker och instanser. Målet är att skapa en balanserad och mångsidig agenda som tilltalar alla deltagare.

Riksstämman firar 60 år i Göteborg 2024, vad innebär det?
För att fira planerar vi en pampig invigning och fest. Platsen för den storslagna festen förblir en överraskning, men Göteborgs charm kommer definitivt att bidra till festligheterna. Utöver festligheterna kommer programmet också att inkludera tankeväckande programpunkter, där deltagarna kan reflektera över odontologins framsteg och framtidens möjligheter. Det blir en jubileumshändelse som som hyllar historien men framförallt blickar framåt!

Läs också