Den 20 mars är det åter dags för Internationella Munhälsodagen. I Sverige uppmärksammas Munhälsodagen genom Sveriges Tandläkarförbunds kampanj. Årets tema är: Var stolt över din mun och ditt leende!

Munhälsobroschyren – Sveriges Tandläkarförbund

Gör en film och tävla om frukt till din klass pågår fortfarande

Går du i mellanstadiet? Då kan du vara med och tävla om frukt till din klass! Tävlingen går ut på att du tillsammans med din klasslärare/dina föräldrar gör en kort film om Internationella Munhälsodagens tema: Var stolt över din mun och ditt leende. Målet är att filmen ska bidra till att fler blir stolta över sin mun och på att ta hand om sina tänder. En hälsosam mun låter dig tala, skratta, le, smaka, tugga, äta och förmedla en rad känslor. Filmen kan du som förälder/klasslärare ladda upp på Instagram taggad #Munhalsodagen2021 eller skicka till: tavling@tandlakarforbundet.se Filmen bör bara vara några sekunder lång, max 60 sekunder.  Eleverna kan lämna in bidrag enskilt eller i grupp med stöd och översyn av föräldrar/klasslärare. Sista inlämningsdag är den 18 april.

Paneldiskussion: Samtal om munnens och tändernas betydelse för självkänslan

I år arrangerar Sveriges Tandläkarförbund en paneldiskussion på Munhälsodagen. Var går egentligen gränsen mellan tandvård och kosmetiska ingrepp? Är gränsen godtycklig eller kristallklar? Hur ser behovet av tandreglering ut och varför? Vad säger forskningen? Och hur viktig är munnen och leendet i själva verket för välbefinnandet och livskvalitén? Förbundet har bjudit in flera forskare för att få igång ett spännande samtal:
Karin Sjögren, tandläkare och hälsokommunikatör leder ett samtal om självbilden och munnens betydelse med Jari Taghavi, Specialisttandläkare i tandreglering, som forskar om betydelsen och behovet av tandreglering hos ungdomar, Helena Domeij, forskare vid SBU som kartlagt forskningen inom tandvården, Nicole Winitsky som forskar om implantat på unga vuxna, Matilda Wurm, psykolog som forskar i hälsopsykologi och berättar om munnens betydelse i relation till vår självbild, Monica Barr Agholme, tandläkare och volontär utomlands för Operation Smile samt Chaim Zlotnik, förbundsordförande Sveriges Tandläkarförbund.

Paneldiskussionen går att se via förbundets webbplats på Internationella Munhälsodagen lördagen den 20 mars. Allt material kommer finnas tillgängligt på förbundets
Sveriges Tandläkarförbunds Youtube-kanal

Operation Smile – Challenge

Smile Challenge är en kampanj för barnfamiljer som lyfter ämnet munhälsa genom att på ett lekfullt sätt ge dig och ditt barn en daglig

Tobbe ”trollkarl” Blom och Olivia Jane Vesprey Jakobsson gör roliga tandborstningsutmaningar!

utmaning under fem dagar; exempelvis att borsta tänderna på ett knasigt sätt. Utmaningarna skickas via sms; korta filmer där Tobbe Trollkarl levererar dagens utmaning.
Ladda ner utmaningarna här

World Oral Health Day

World Oral Health Day (Internationella Munhälsodagen) instiftades 2008 och arrangeras årligen globalt av tandläkarnas internationella samarbetsorganisation World Dental Federation, FDI. Syftet är att skapa ett gemensamt tillfälle att uppmärksamma betydelsen av oral hälsa globalt, regionalt och nationellt. Läs mer om firandet av den Internationella Munhälsodagen på FDI:s hemsida.