Den 20 mars är det åter dags för Internationella Munhälsodagen. I Sverige uppmärksammas Munhälsodagen genom Sveriges Tandläkarförbunds kampanj.

I år presenterar Sveriges Tandläkarförbund ny forskning om ungdomar

Sandra Lod Dimenäs, tandhygienist och doktorand vid Göteborgs universitet, presenterar sitt första forskningsresultat från ett beteendevetenskapligt forskningsprojekt om hur man motiverar ungdomar att sköta sin munhygien. Presentationen av forskningsresultatet kommer att livesändas på Munhälsodagen.

Vi lyfter också fram Nicole Winitsky, specialisttandläkare på Folktandvården Eastmaninstitutet och första författare till en ny studie som publicerats i Clinical Oral Implants Research som i sin studie där hon bland annat studerat implantats utvecklingar på 16- till 30-åringar.

En norsk studie visar att de ungdomar som spenderar mer tid på sociala medier upplever mer kroppshets än ungdomar som spenderar mindre tid i sociala medier. Hur mycket påverkas dagens ungdomar av vår mediala omvärld? Samma studie visar att allt fler ungdomar vill göra förändringar av sitt utseende, sin kropp och sina tänder. Internationella Munhälsodagen den 20 mars i år har tema: Var stolt över din mun och ditt leende!

Paneldiskussion: Samtal om leendet och munnens betydelse

Sverige Tandläkarförbund har satt ihop en panel av forskare, tandläkare och influensers för att diskutera sociala medier, kroppsfixering, munhälsa och situationen i Sverige i dag. I panelen sitter Nicole Winitsky, forskare och tandläkare, Matilda Forsberg en engagerad tandhygienist, Anna Persdotter som föreläser om hälsa samt Jenny Måhlgren, kanslichef på Sveriges Tandläkarförbund.

Under samtalet kommer vi lyfta frågor som: vilken betydelse har tänderna och leendet för utseendet? Från vilken ålder ska man kunna ändra färg och form av sina tänder – vilken betydelse och vilka konsekvenser kan det få?

Läs mer om Munhälsodagen i årets broschyr

Vi sänder live söndagen den 20 mars kl 10.00

Från kl 10.00 kan du se panelsamtalet med forskare, tandläkare, tandhygienister och influensers. Direkt efteråt presenterar Sandra Lod Dimenäs sitt forskningsresultat. Materialet går att se via förbundets webbplats och på Youtube på Internationella Munhälsodagen söndagen den 20 mars. Du hittar materialet här:
Sveriges Tandläkarförbunds Youtube-kanal

Ta del av materialet här:

World Oral HealthDay

World Oral Health Day (Internationella Munhälsodagen) instiftades 2008 och arrangeras årligen globalt av tandläkarnas internationella samarbetsorganisation World Dental Federation, FDI. Syftet är att skapa ett gemensamt tillfälle att uppmärksamma betydelsen av oral hälsa globalt, regionalt och nationellt. Läs mer om firandet av den Internationella Munhälsodagen på FDI:s hemsida.

I år sker Munhälsodagens aktiviteter i samarbete

med   Sveriges Tandhygienistförening