Emma Ekenstråle – läraren som älskar att lära

Det var viljan att bli utmanad, att lära sig mer, som fick henne att söka sig till tjänsten som specialist i oral medicin på Östra sjukhuset i Göteborg. Nu håller Emma Ekenstråle själv kurser i hur personal i allmäntandvården kan möta patienter med långa medicinlistor i fickan.

Egentligen kunde det ha blivit vilket vårdyrke som helst för Emma Ekenstråle. Som barn var det hon som vurmade för alla som mådde dåligt, som släpade hem sjuka djur och insisterade på att få ta hand om dem. När det sedan var dags att välja yrke var frågan egentligen inte om hon skulle jobba inom vården utan vilken roll hon skulle välja.

– Jag hade skickat in ansökan till flera utbildningar, men det var tandläkarlinjen som svarade först så då fick det bli den, skrattar hon. Efter många år inom allmäntandvården jobbar hon sedan nio år tillbaka på specialistkliniken inom oral medicin och sjukhustandvård på Östra Sjukhuset i Göteborg.

– Jag hade väldigt roligt på mitt tidigare jobb, men efter ett antal år där behövde jag en ny utmaning, något som gjorde det spännande att gå till jobbet och tvingade mig att lära mig mer. Det är så roligt att lära sig nya saker! Hon lutar sig fram när hon säger det och lyser med hela kroppen när hon kommer in på ämnet utbildning. Att utmana sig själv, att få lära sig mer och få nya insikter är bland det bästa hon vet, men lika roligt är det att få vidareutbilda andra.

– När du ska hålla i en kurs måste du ju först och främst se till att du själv är uppdaterad på precis allt du ska lära ut, vilket innebär att en föreläsning för andra är ett utmärkt tillfälle att själv få sätta av tid till att lära och repetera. Sedan många år föreläser hon för studenterna på odontologen och under våren är hon återigen kursledare för Tandläkarförbundets kurs ”Den långa medicinlistan”.

Bakgrunden till den kursen är delvis alla de telefonsamtal som varje dag kommer till henne och hennes kollegor på specialistkliniken. Här behandlar de bland annat patienter med blodrubbningar, koagulationsstörningar och höga infektionsrisker, grupper som blir allt vanligare även ute i allmäntandvården.

– Vi tar hand om de svåraste fallen, men i takt med att vi lever längre och får fram fler och bättre mediciner som gör att vi kan behandla fler sjukdomar ökar mängden patienter med särskilda behov inom hela tandvården. Något vi märker på alla de telefonsamtal med frågor som vi får här hos oss. För bara för att patienterna blir vanligare innebär inte det att det blir lättare för personalen i allmäntandvården att ta hand om dem. På ”Den långa medicinlistan” går de därför dels igenom vad som gäller rent faktamässigt men har också med sig väldigt många olika fall som diskuteras tillsammans med kursdeltagarna.

– Jag minns när jag själv var student och lyssnade på bra, och ibland mindre bra, föreläsare. Redan då började jag tänka på hur jag skulle vilja lära ut, och de här diskussionerna där alla har något att tillföra utifrån sin expertis och erfarenhet tycker jag är det allra bästa sättet. Fakta fastnar, och inte minst lär också jag mig saker från deltagarna. Och jag blir aldrig trött på att utvecklas!

Text: Karin Aase

Kurser där Emma föreläser VT17

Den långa medicinlistan
Läkemedel – så påverkar de din patientbehandling
Göteborgsdagarna

Läs också