Tandvården och sällsynta sjukdomar – ökad samverkan

Patienter med sällsynta sjukdomar behöver ett helhetsperspektiv där tandvården spelar en självklar roll.

Sveriges Tandläkarförbund har svarat på en remiss om att förbättra vården för patienter med sällsynta sjukdomar. Där lyftes kloka förslag om ökade samarbetsytor mellan tandvården och hälso- och sjukvården, något som förbundet ser positivt på.

I Sverige finns idag tre odontologiska centra för sällsynta hälsotillstånd som spelar en central roll i att sprida kunskap och stödja tandläkare i arbetet med dessa patienter. Förbundet framhåller vikten av att stärka samverkan mellan tandvården och hälso- och sjukvården, vilket kan leda till bättre och mer sammanhållen vård för dessa patienter.

Ett av förslagen i remissen är en obligatorisk utbildning för all vårdpersonal, inklusive tandläkare, för att förbättra upptäckt av sällsynta sjukdomar. Trots att förbundet själva har ett brett kursutbud ställer vi oss avvaktande till en obligatorisk utbildningsinsats.

”Vi ser positivt på att öka kunskapen om sällsynta sjukdomar i tandvården, men anser att resurserna ska användas där de ger störst effekt. Fördjupade utbildningar för tandläkare som möter dessa patienter kan bidra till högre vårdkvalitet än en bred, obligatorisk kurs”, säger Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Hela remissvaret finns att läsa här.

Läs också