Ta del av de senaste rönen på Tandläkarveckan
Hur kan du som tandläkare hålla dig uppdaterad inom alla odontologiska ämnen och på så sätt hålla dig på topp inom din profession? Händer det att du går kurser inom dina vanliga intresseområden och missar andra ämnen helt? Eller är du ny som tandläkare och intresserad av att ta del av de senaste rönen från några av landets främsta tandläkare? Då ska du titta närmare på kursen Tandläkarveckan.
Tandläkarveckan är tandläkarförbundets systematiska fortbildning för tandläkare som genomföras under vecka 36 varje år. Konceptet innebär att du efter två Tandläkarveckor, totalt 10 kursdagar, har fått en heltäckande uppdatering i odontologi. Vi har ställt några frågor om kursen till Peter Troberg, tandläkare och ledamot i Nordöstra kursnämnden samt en av idégivarna till Tandläkarveckan.
Kan du berätta mer om Tandläkarveckan?
Under 2 x 5 dagar så får vi en kunskapsuppdatering i de flesta av odontologins olika områden. Utbildningen genomförs i två block v. 36 varje år, omväxlande i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det spelar ingen roll i vilken ordning man genomför blocken. Vi kallar blocken Block Blå respektive Block Gul, just för att visa att ordningen är oväsentlig. Block Blå, som genomförs nu i höst, omfattar ämnena protetik, bettfysiologi, endodonti, farmakologi, gerodonti och kirurgi. Block Gul vecka 36 2023, omfattar ämnena kariologi, implantatprotetik, radiologi, pedodonti, ortodonti och parodontologi.
“Alla tandläkare behöver gå en systematisk fortbildning regelbundet!”
Vilka föreläsare är med på årets Tandläkarvecka?
I kurskonceptet Tandläkarveckan har vi samlat de bästa och mest uppskattade föreläsarna som förmedlar det senaste inom sitt område. I höst får kursdeltagarna träffa:
Martin Janda är odont. dr. och privat protetiker i Lund med en lång karriär som en av våra mest uppskattade föreläsare. Han har också en gedigen forskningskarriär och är till exempel gästprofessor på Universitetet i Hong Kong.
Per Alstergren är professor, specialist i Bettfysiologi och ansvarig för orofaciala smärtenheten vid odontologiska fakulteten i Malmö. Han är också en av de som arbetat hårt med införandet av nya diagnostiska kriterier inom bettfysiologin (DC/TMD).
Lisbeth Dahlström är odont. dr och övertandläkare på avdelningen för Endodonti vid odontologiska fakulteten vid Göteborgs Universitet.
Emma Ekenståle är specialist i Orofacial medicin och övertandläkare i Göteborg.
Pia Skott är även hon specialist i Orofacial medicin, odont. dr. och forskningschef vid Folktandvården i Stockholm.
Robert Heymann är odont.dr. och specialist i Käkkirurgi vid Sophiahemmet i Stockholm.
Vilka tandläkare tycker du ska gå Tandläkarveckan?
Jag tycker att alla tandläkare behöver gå en systematisk fortbildning regelbundet! Idag är det ofta så, att många tandläkare bara går fortbildningar i de ämnen de är extra intresserade av och aldrig går kurser i ämnen de finner mindre spännande. Kanske är det just dessa ämnen de borde fortbilda sig i? Jag tycker också att Tandläkarveckan är ett utmärkt sätt för tandläkare med utbildning i andra länder än Sverige, att få en bra uppdatering om svensk tandvård.
Unga tandläkare får en bra orientering om var kunskapsläget i de olika ämnen befinner sig idag och de får dessutom en bra möjlighet att börja bygga ett bra kollegialt närverk, vilket är viktigt i vår profession. En kategori tandläkare som jag tycker ibland borde gå en systematisk fortbildning är våra specialister. Många av dessa kollegor går aldrig en utbildning i andra ämnen än sin specialitet och tappar på så sätt snabbt aktuell kunskap i de olika ämnena.
Vad får man med sig därifrån?
Tandläkarveckan ger en snabb uppdatering om var kunskapen och evidensen i de olika ämnesområdena befinner sig, inte bara när det gäller den vetenskapliga delen, utan också mycket kliniska tips om vilka möjligheter som bjuds idag. Det som jag tycker är minst lika givande som själva kunskapsförmedlingen, är de kollegiala kontakterna som man hinner skapa. Eftersom deltagarna umgås en hel vecka i sträck, så hinner många kontakter knytas och nätverk byggas.
Har du något du vill säga till den som funderar på att anmäla sig?
Anmäl dig nu! Du kommer inte att ångra dig!