Riksstämman 2018 blev en succé

Med sitt digitala framtidstema, fullspäckade föreläsningsprogram och Future lab blev årets Riksstämma i Göteborg en publikmagnet. 13 346 personer sökte sig till forskningsseminarier, paneldebatter och den välbesökta utställningsdelen Swedental under de tre dagarna, 14-16 november.

Louise Ericson föreläser på Riksstämman 2018. Foto: Emmy Jonsson, Svenska Mässan.

Seminarieprogrammet på Riksstämman bestod i år av 70 punkter.
– Seminarierna var verkligen välbesökta och de flesta var fullsatta som paneldebatten om “framtidens tandvård” som Tandläkartidningen arrangerade. Vi fick också ett stort intresse kring ”årets bästa forskningsrapporter” som också presenterades under en extrainsatt pressträff. Vinnaren av årets forskningsrapport blev Emma Göranson med ”Translation and Validation of the Swedish version of the Psychosocial Impact of Dental Aesthetics Questionnaire” som fick ta emot 10 000 kronor vid en av de många prisutdelningar som skedde under Riksstämman, säger Lena Lobelius, presskontakt för Riksstämman.

Årets tema, digitalisering, genomsyrade både utställning, kongress och aktiviteter. En stor nyhet var satsningen Future Lab, där besökare bjöds in för att provköra framtiden.
– I Future Lab har vi kunnat störa tanken och försätta framtidens tandvårdare i beredskap. Vi har också skapat den brygga mellan Riksstämman och Swedental som vi siktade på. Här kunde vi visa den senaste spetskompetensen – och föra samtalen om vad som krävs inför en ökad förändringstakt. Och vilka möjligheter det innebär, säger Robert Börjes, projektledare bakom Future Lab.

Årets Swedental tog ett stort kliv rakt in i framtidens tandvård, med temat digitalisering som färgade både kongress, utställning och aktiviteter.
– Det är roligt att se så många inslag och ett så tydligt framtidsfokus på årets mötesplats. Digitalisering var ett uppskattat tema som tillförde en ny dimension, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Swedental.

På mässgolvet fick besökare även chansen att se “Världens smartaste tandklinik” – en spegling av Folktandvården Idun i Västerbotten, där ett testprojekt drivs för att genomföra digitalisering fullt ut.
– Vi har haft en jämn ström av nyfikna besökare. Mässan andas innovation och framtid och det är extra spännande när det, i fall som detta, är Folktandvården som går i bräschen för den digitala utvecklingen, säger Ajit Bakshi, samordnare för utställningen och verksamhetschef för FTV Tandtekniska, VLL.

Nu ser vi fram emot nästa Riksstämma och Swedental 13-15 november 2019

Läs också