Ann-Marie Roos Jansåker har hundra järn i elden

FÖRELÄSARPORTRÄTT | Efter många år inom tandläkaryrket tycker Ann-Marie fortfarande att hennes jobb är jätteroligt och skulle välja det igen även idag. Trots ett fysiskt tungt arbete känner hon inte särskilt mycket av det vilket många inom tandvården gör. Hon säger själv att det kanske beror på att hon alltid har tränat mycket vilket gör att kroppen klarar av den fysiska ansträngningen bättre.

Ann-Marie Roos Jansåker. Foto: Emil Malmborg

KORT OM ANN-MARIE:
NAMN: Ann-Marie Roos Jansåker
YRKE: Övertandläkare, privat konsult och universitetslektor
BOR: Kristianstad
FAMILJ: Gift och har tre vuxna barn och 2 barnbarn, 5 och 2 år
INTRESSEN: Ann-Marie har ett stort intresse för idrott. Hon har i många år tränat karate men nu fokuserar hon mest på löpning, styrketräning och yoga. Familjen är en stor del av Ann-Maries liv. Hon gillar också hårt trädgårdsarbete på landstället som ligger mitt i Skåne.
DINA STYRKOR: Mitt sätt att se helheten och att alltid vilja det bästa för patienten, både på kort och lång sikt.
KURSER: I vår föreläser Ann-Marie på kursen ”Vårdagar i Lund”.

Ann-Marie tycker att tandläkaryrket är ett fantastiskt roligt yrke där hon dagligen ställs inför nya spännande utmaningar. Hon har svårt att rangordna vad som är det roligaste men hon konstaterar att infektioner runt tänder och tandimplantat ligger henne extra varmt om hjärtat. Eftersom parodontologi är Ann-Maries specialitet så är det övervägande sjuka patienter med infektioner som hon dagligen möter. Att få patienten frisk i munnen är det som triggar Ann-Marie mest och att få dem att förstå sin del i behandlingen och att de själva kan arbeta för sin orala hälsa. Men hon tycker även att det är givande att få arbeta med friska och unga patienter med bland annat retinerade hörntänder som inte kommer fram eller mukogingival kirurgi t.ex. vid gingivala retraktioner. Där träffar hon oftast patienten bara en gång men det är otroligt givande att få hjälpa till och vara en del av behandlingen av en frisk och ung patient, berättar Ann-Marie.

Intresset för tandläkaryrket kom tidigt. Ann-Marie visste att hon ville arbeta med patienter och hon var inne på både medicin och odontologi. Hon berättar att det var hennes goda vän som arbetar som tandläkare i Stockholm som motiverade henne till att söka in till tandläkarutbildningen. ”Att arbeta med händerna passar mig perfekt, jag har alltid gillat att måla, rita och arbeta med keramik” – säger Ann-Marie.

Ann-Marie tog sin tandläkarexamen år 1986 på Tandläkarhögskolan i Malmö. Därefter gjorde hon sin AT och blev legitimerad 1987. Hon började sin tandläkarkarriär på Folktandvården i Kristianstad. Som allmäntandläkare tyckte hon att ALLT var roligt. Hon har jobbat både med barntandvård och vuxentandvård och oavsett om det var fyllningar eller protetik så tyckte hon det var skoj, men det stora intresset för kirurgi fanns alltid där. Plötsligt dök det upp en möjlighet att få arbeta både på oralkirurgiska kliniken och på parodontologiavdelningen i Kristianstad. Det var där jag fick jag upp ögonen för parodontologin eftersom den har mycket allmäntandvård i sig och därför valde jag den inriktningen. Ann-Marie gjorde sin ST 1998 och blev färdig specialist inom parodontologi 2002. Under sin specialisttjänstgöring forskade hon en del och 2007 disputerade hon med en avhandling om långtidsuppföljning av tandimplantat och behandling av periimplantit.

Mitt forskningsområde är infektioner kring tänder och tandimplantat. Det ämnet är lika stimulerande som tungt. Mycket hänger på att patienten själv måste ta hand om sin orala hälsa. Gör inte patienten det så kan vi aldrig få ett lyckat resultat. Idag plockar vi bort många tandimplantat på grund av att benet har brutits ner och då blir ju patienterna såklart väldigt ledsna och besvikna. Parodontit och periimplantit är tysta, smygande sjukdomar som patienten inte märker av förens det är försent därför har tandvården en viktig uppgift att diagnostisera tidiga tecken på patologi och starta behandling i ett tidigt skede. Där han man en tuff utmaning med kommunikation och få patienten att förstå att de har problem i munnen.

Ann-Marie får frågan om det finns något hon vill förändra inom svensk tandvård, hon svarar att det vi måste förändra är synen på den förebyggande parodontalbehandlingen i form av stödbehandling – vad vi gör och hur vi gör det. Därför uppmanar hon alla inom tandvården att gå en av Tandläkarförbundets kurser där man kan lära sig mer om hur man diagnostiserar parodontala och peri-implantära sjukdomar. ”Det är lätt att glömma bort vikten av en god munhygien bland broar och implantat som kan tyckas vara mycket roligare. Det är viktigt att kunna se att det pågår ett krig i munnen med bakterier. Vi får helt enkelt inte glömma bort basics och hela tiden påminna patienten och coacha dem till en god oral hälsa ” – säger Ann-Marie.

Läs också