Sveriges Tandläkarförbund intervjuas i norsk fackpress om framtidens styrning av tandvården

Socialstyrelsens förslag om ökad statlig styrning av tandvården har väckt uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser. I en intervju med norska Tannlegetidende kommenterar Sveriges Tandläkarförbund förslagen – och lyfter behovet av tydligare ansvar, starkare forskning och mer förebyggande arbete inom tandvården.

Daniela Sameland, samhällspolitisk strateg på Sveriges Tandläkarförbund, har intervjuats av norska Tannlegetidende med anledning av Socialstyrelsens förslag om ökad statlig styrning av den svenska tandvården. Syftet med förslaget är att skapa en mer effektiv och jämlik tandvård – ett steg som kan komma att påverka hela vårdkedjan. Detta är något som väckt intresse även utanför Sveriges gränser

Rapporten är en del av Vårdansvarskommitténs underlag till regeringens pågående utredning om ett helt eller delvis statligt ansvar för hela hälso- och sjukvården. Det slutgiltiga betänkandet ska presenteras sommaren 2025. Den pekar på behovet av en mer jämlik och effektiv tandvård och lyfter fyra särskilda fokusområden: behovsprioritering, hållbar finansiering, stärkt forskning och utbildning samt ett mer systematiskt förebyggande arbete.

Över 60 organisationer har bidragit med underlag, däribland Sveriges Tandläkarförbund.

I intervjun lyfter Tandläkarförbundet bland annat behovet av:

  • Tydligare ansvarsfördelning mellan stat och region
  • Stärkt styrning av forskning och utbildning
  • Bättre villkor inom universitetssektorn
  • Mer samverkan mellan tandvården och övriga hälso- och sjukvården
  • Starkare förebyggande arbete, särskilt för äldre
  • En helhetssyn där tandvården ses som en självklar del av hälso- och sjukvården

– Vi välkomnar tydligare ansvarsroller i tandvården och tror att det skulle gynna både professionen och patienterna, säger Daniela Sameland i intervjun med Tannlegetidende.

Sveriges Tandläkarförbund uttrycker också oro över förslaget ”tiotandvård”, som enligt nuvarande inriktning skulle minska incitamenten till förebyggande vård – trots att det är just förebyggande insatser som har störst potential att förbättra tandhälsa och allmän hälsa hos äldre. Förslaget riskerar att leda till ökad administration, snedfördelade resurser och sämre förutsättningar för preventiva insatser – särskilt för äldre.

– Vi tror att en klokare prioritering är att satsa mer på förebyggande åtgärder för äldre än vad som görs i dag, säger Daniela Sameland.

Förbundet lyfter även de utmaningar som finns inom universitetssektorn, där brist på lärare och otrygga anställningar kan hota kvaliteten på framtidens tandläkarutbildning. Här efterlyser man bättre villkor för forskare och ett tydligt lyft för den kliniska forskningen.

Läs hela artikeln i Tannlegetidende här:
🔗Økt statlig styring kan gi bedre tannhelsetjeneste

Läs också