Per Vult von Steyern blir ny direktör på NIOM

Svenska Tandläkare-Sällskapets ordförande Per Vult von Steyern efterträder Jon Einar Dahl som VD för NIOM. Vult von Steyern tillträder tjänsten närmare sommaren.

Från vänster Per Vult von Steyern och Jon E. Dahl.

Per Vult von Steyern efterträder Jon Einar Dahl som VD för NIOM. Vult von Steyern tillträder tjänsten närmare sommaren.

Idag är Per Vult von Steyern professor, ämnesansvarig och forskare i oral protetik vid Malmö Universitet. Han är även känd som ledare för Svenska Tandläkarförbundet, och oral protesläkare. Det senaste halvåret har han även haft en 20-procentig forskartjänst vid NIOM.

Vult von Steyern tar över efter professor Jon E. Dahl, som lett NIOM sedan 2011. Dahl hoppar av när han når 72 års åldersgräns.

– Att vara direktör på NIOM är ett professionellt inspirerande och spännande jobb. Tillsammans med en duktig och engagerad personal har vi markerat NIOM inom det internationella forskningsområdet. Jag känner Per som en skicklig forskare med lång erfarenhet av att leda komplexa organisationer. Han har ett stort nätverk, och kommer att vara en resurs i arbetet med att öka samarbetet i Norden, och med relevanta delar av NORCE. Jag är övertygad om att Per kommer att göra ett bra jobb för NIOM, säger Dahl.

Nordiskt kompetenscentrum

Huvudverksamheten för NIOM (Nordic Institute for Odontological Materials) är materialforskning och testning inom tandvård. Institutet har också rollen som ett nordiskt kompetenscentrum för dentala material, och arbetar strategiskt med forskningssamarbete över nationsgränserna. Syftet är att bidra till en säker och effektiv tandvård i Norden.

– Med Vult von Steyern som direktör kommer NIOM att ha de bästa förutsättningarna för att befästa och vidareutveckla den nordiska profilen och företagets starka position inom materialforskning och -provning, säger Helge Tennebø, ordförande i NIOM.

Överlappar i maj

Vult von Steyern och Dahl överlappar varandra i maj, innan Vult von Steyern tar avdelningen vidare.

– Det är en fantastisk verksamhet, med ett otroligt arv och kompetenta medarbetare. Det är en plats som har ett stort anseende och som har en viktig funktion för patienter, tandvårdspersonal och myndigheter. Jag ser verkligen fram emot att få leda verksamheten, säger Vult von Steyern.

NIOM är ett nordiskt samarbetsorgan inom tandhälsoområdet som ägs av NORCE och vård- och omsorgsdepartementet. Institutet är baserat på Ullevål i Oslo.

Byline text och foto: Siv Randi Palm, Leder kommunikasjon på NIOM.

Läs även Tandläkartidningens intervju med Per Vult von Steyern här

Läs också