Gäst från Mix Megapol på scenen under årets invigning

Farid Akhlaghi, specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden sedan 2021, deltar under årets invigning i ett inslag om tandvårdsrädsla där han intervjuar radioprataren Peter Sandholt från Mix Megapol. Vi har ställt några frågor till Farid som berättar mer och om hur idéen till inslaget uppstod. 

Farid Akhlaghi, specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden sedan 2021.

Berätta mer om ditt inslag under invigningen

Jag intervjuar radioprataren Peter Sandholt från Mix Megapol, som under hela sitt liv har haft tandläkarskräck. Vi talar alltså om en person som vågar prata i radio inför en stor publik, men som inte vågade söka tandvård. Fokus ligger på vikten av kommunikation för en hållbar tandvård.

Berätta mer om Peter Sandholt, vem är han och vad han har för koppling till tandvården?

Peter Sandholt, radiopratare på Mix Megapol.

Peter Sandholt, 57 år från Kungälv. Peter har bland annat jobbat som brandman, truckförare, brevbärare och säljare under sina tidiga yrkesverksamma år. Peter har alltid varit utåtriktad med en passion för underhållning och media. För 32 år sedan började Peters karriär inom radio. Sedan dess har han sänt tv, radio lokalt och nationellt i marknadsledande produkter under hela sin mediekarriär. Peter är en av mina patienter som har gått hos oss under de senaste 20 åren.

Hur föddes idéen om att bjuda in Peter Sandholt från Mix Megapol till Riksstämmans invigning?

I början av 2020 blev jag och Peter tillfrågade från dåvarande ordförande i Riksstämmenämnden att hålla en föreläsning om vikten av kommunikation för en hållbar tandvård. På grund av rådande omständigheter i samband med Corona-pandemin ställdes Riksstämman in. Med tanke på att årets tema och föreläsningar tyckte vi att det skulle vara lämpligt att hålla den tidigare planerade presentationen från 2020 under invigningen 2022. Men denna gång som en kort intervju med syfte att belysa vikten av information och kommunikation. Föreläsningen belyser bland annat vad det finns för för- och nackdelar med all information som vi utsetts för på daglig basis. En intervju där patienten berättar öppet om problematiken och hur detta påverkade hans vardag och yrkesliv.

Vad kan man som besökare förvänta sig?

Det är sannolikt att en betydande del av all framgång vid behandling av patienter beror på hur goda relationer etableras mellan patienten och tandvårdsteamet. Denna relation är mycket mer betydelsefull vid behandling av patienter som inte vågar söka hjälp på grund av bland annat tandvårdsrädsla. Under intervjun med Peter diskuteras kommunikation i allmänhet och inom odontologi i synnerhet, ett ämne som är essentiellt för att uppnå en hållbar tandvård.

Lite allmänt om invigningen
I år väntar en pampig invigning med många högklassiga presentationer, prisutdelningar och musik. Vi lyssnar på nationella och internationella talare med spetskompetens samt träffar kollegor i ett socialt nätverkande. Utöver Peter Sandholt som föreläsare får vi även lyssna till Emma Frans, forskare vid Karolinska Institutet, som i sin presentation med rubriken ”Så vaccinerar vi oss mot infodemin” pratar om hur vi bör förhålla oss till all den information som vi översköljs av på daglig basis. Vi är även glada att välkomna Professor Stohler, världskänd föreläsare från Columbia University, som ger oss en visionär framställning över nya möjligheter i morgondagens tandvård. Invigningen avslutas med ett mingel med snittar och bubbel!

Anmäl dig till årets Odontologiska Riksstämma här och glöm inte att boka din plats till invigningen samt minglet efteråt.

Läs också