Hur ser framtidens tandvård ut?
I onsdags deltog Sveriges Tandläkarförbund i viktiga diskussioner om framtidens tandvård under ett lunchseminarium i Riksdagen, arrangerat av Privattandläkarna tillsammans med två riksdagsledamöter. På plats i panelen var Sveriges Tandläkarförbunds kanslichef Jenny Måhlgren.
I bild: Jenny Måhlgren, Sveriges Tandläkarförbunds kanslichef, med flera. Foto: Ingrid Helander
I publiken fanns branschfolk från hela tandvården, apotekare och andra intressenter för att diskutera både tandvårdsutredningens och Privattandläkarnas förslag på tiotandvården.
Jenny Måhlgren inledde med att säga att förslagen i tiotandvården inte bara bekymrar våra tandläkare med egen verksamhet utan att även de som företräder våra anställda tandläkare i både Folktandvården och kedjor och våra studenter är ordentligt bekymrade över de konsekvenser som en tiotandvård kan leda till. Vidare lyfte förbundet vikten av att politikerna bygger vidare på det som gjort svensk tandvård världsledande – och att reformen riktar sig till de patienter som behöver det allra mest. Samstämmigheten bland de flesta paneldeltagarna var tydlig: dagens förslag behöver förbättras för att möta såväl patienternas behov som professionens förutsättningar.
Det finns stora utmaningar med att nå alla patientgrupper och att kunna erbjuda tandvård i hela Sverige. Det sliter på såväl patienter som tandläkarna. Budgetsatsningen på 3,4 mdr skulle kunna göra stor nytta i träffsäkra och nytänkande lösningar som måste till för att nå den grupp som tandvården i dag inte når. Svensk tandvård är i världsklass men arbetet med att bli ännu bättre måste alltid pågå. I en Novusundersökning från 2022 så säger 93% av männen i åldern 64-85 år att dom anser sig ha råd med den tandvård man behöver. Men hela 30% i gruppen 30-49 år med som högst gymnasieutbildning anser sig inte ha råd med den tandvård man behöver. Det ser ännu värre ut om man bor utanför storstäderna vilket innebär att den gruppen i stor utsträckning också drabbas av den ojämna tillgången till tandvården. Den gruppen riskerar nu få ännu sämre möjlighet att närma sig tandvården när hela budgetsatsningen nu endast har som mål att det ska bli billigare för en stor grupp baserad på ålder oavsett behov och hälsa.
Avslutningsvis var slutordet från Tandläkarförbundet att införa en tandvårdsreform som tiotandvård innebär att patienter, för att få lägre patientkostnad, riskerar att vänta med vård tills man fyller 67 år, är tvärtemot allt det vi som patienter lärt oss och riskerar betydligt större åtgärder än om man tagit hand om de små besvären innan de blir stora. Det är som att man skulle få högre studiebidrag för varje omtenta, och kanske till och med med en karta penicillin som bonus!