Föreläsarporträtt: Löständer väckte tandvårdsintresset
Christel Larsson, en av föreläsarna inom Sveriges Tandläkarförbunds kursverksamhet, berättar i den här artikeln hur hennes intresse för tandvård uppstod. Bästa materialet för tandersättningar. Det är en av flera saker Christel Larsson tar upp i sina föreläsningar. Vägen dit, och till tandläkaryrket, gick genom en klasskamrats skadade tänder.
Christel Larsson gick humanistisk linje på gymnasiet, men läste även naturvetenskapligt basår.
– Min klasskamrat i bänken bredvid, tog plötsligt ut sina framtänder och började pilla på dem, innan hon satte dit dem igen. Det visade sig att kamraten hade varit med om en cykelolycka, tappat sina tänder och nu fått löständer. Då insåg jag att tandläkare gjorde mycket mer än att enbart laga hål, berättar Christel Larsson.
1990 hade Tandvårdshögskolan i Malmö precis nyöppnat och en utbildning baserat på problembaserat inlärande lockade henne. Väl på utbildningen gillade hon särskilt protetik – läran om hur man ersätter skadade eller förlorade tänder. Kombinationen av att arbeta med människor, vård och hantverk var tilltalande.
Efter examen i slutet av 90-talet var arbetsmarknaden för tandläkare dålig. Hon sökte det enda lediga jobbet. På Öland. De sökte en erfaren man.
– Men jag sökte ändå, blev kallad på intervju och fick jobbet. Senare fick jag höra att de blev imponerad över att jag åt så mycket tårta!
Redan efter ett år fick hon erbjudandet att undervisa i protetik i Malmö. – Från första lektionen insåg jag att jag älskade att undervisa. Efter att ha gått specialistutbildning 2001–2004 fick hon ett, med egna ord, fantastiskt jobberbjudande: Att arbeta på Tannhelsetjenestens Kompetensesenter för NordNorge och planen var att hon skulle vara med och bygga upp tandläkarutbildningen i Tromsö och dessutom få egen forskningstid.
Men kärleken Anders, fick henne att återvända till Malmö. Idag är Christel övertandläkare och specialist i ämnet oral protetik. Hon disputerade 2011 med en avhandling om keramer som ersättning för metall i tandersättningar. I sin nuvarande tjänst som ansvarig för tandvårdsutbildningarna i Malmö, ingår det inte särskilt mycket undervisning. Däremot är en hon efterfrågad föreläsare, bland annat av tandtekniska laboratorier.
2019 kommer hon även bland annat att föreläsa på specialisttandsköterskeutbildningen i oral protetik. Hennes föreläsningar innehåller en hel del fakta och siffror.
– Det är viktigt att man förstår hur olika material fungerar när man arbetar med protetik. Materialutvecklingen
går dessutom i en rasande fart, säger hon.
Christel förklarar engagerande hur man kan arbeta med keramer i tandersättningar. Att använda keramer är i och för sig inget nytt, men tidigare satte man det bara utanpå en metallkonstruktion. Materialet som lämpar sig bäst är zirkoniumdioxid, även kallat zirkonia. Detta tack vare en unik egenskap:
– Om du får en sprickbildning i en krona eller bro av det materialet har det en förmåga att hantera sprickan. Den är på ett sätt självläkande. När åhörare på föreläsningarna förstår att olika yrkesgrupper är beroende av varandra för att nå resultat, är det extra roligt, säger Christel.
TEXT: Åsa Larsson