Förändrat arbetssätt från vision till praktik
FÖRELÄSARPORTRÄTT | Som överläkare på Käkkliniken i Linköping har Jahan Abtahi gjort sin filosofi till praktik. Kontinuitet i vårdkedjan underlättas av egna vårdplatser som sköts av det käkkirurgiska teamet dygnet runt.
Operationer efter ansiktsfrakturer kan bli långa. Den senaste veckan har käkkirurgen Jahan Abtahi haft två på 10-15 timmar. Men arbetet slutar inte efter operationen.
– Käkkirurgin är unik för att vi alltid står med en fot inom odontologin och en inom medicinen.
När befolkningen åldras blir medicinskt komplexa patienter vanligare, något som ställer högre krav på medicinskt kunnande. Samtidigt utvecklas de käkkirurgiska teknikerna och möjligheterna blir fler. Detta är bakgrunden till att Käkkliniken 2019 ändrade sitt arbetssätt, berättar Jahan Abtahi.
– Vår filosofi i Linköping är en god käkkirurgisk vård med kontinuitet i vårdkedjan. Vi ändrade arbetssättet och fick egna vårdplatser. Med detta följde det medicinska ansvaret som tillägg till det kirurgiska.
Teamet består av specialister, ST-tandläkare och assistenttandläkare.
– Den odontologiska bakgrunden är fundamentet och som tillägg har flera av oss en genomgången eller pågående läkarutbildning eller forskarutbildning.
Efter tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet arbetade Jahan Abtahi som allmäntandläkare under några år. Vid ett tillfälle såg han en kunnig käkkirurg utföra en avancerad operation som imponerade.
– Han var både tandläkare och läkare. Det gav mig en idé om hur jag kunde gå vidare.
Jahan Abtahi gick en nyskapad ST-utbildning i käkkirurgi i Linköping där han parallellt läste läkarprogrammet. Sedan följde en ST-utbildning i öron-, näsa- och halskliniken, en specialitet som han arbetade med på Universitetssjukhuset i Linköping. Där var han även sektionschef för tumörteamet för Huvud- och halscancer inom Sydöstra sjukvårdsregionen. I dag är han överläkare på både Käkkliniken och Mälarsjukhuset.
– Jag har inte lämnat något av fälten för att inte tappa kompetens.
Vid sidan av det kliniska arbetet har Jahan Abtahi varit starkt engagerad inom den käkkirurgiska forskningen och är bihandledare till flera unga forskare på kliniken. Han är mentor för flera unga käkkirurger och huvudhandledare för ST-tandläkare.
Utöver det håller han ofta utbildningar, interna och externa. En återkommande är en för Sveriges Tandläkarförbund i vardagskirurgi, tänkt för yngre kollegor.
– Jag ger ganska mycket tips som folk uppskattar, hur man kan tänka vid komplikationer till exempel. Jag brukar bjuda på egna misstag, så att man förstår vad som kan gå fel. Det är ett sätt att höja patientsäkerheten.
Föra vidare kunskap
En nyare kurs är den om huvud- och halsinfektio- ner efter odontologiska ingrepp. Internationella studier indikerar att dessa ökar och blir allvarligare.
– Vi har ett pågående internt register på vår klinik. Det ska bli spännande att se om känslan av en ökande trend även hos oss stämmer.
Att föra vidare kunskap ingår i Jahan Abtahis filosofi.
– Vi måste tänka på generationsväxlingen. Unga ser vad vi bygger upp och tar efter. På kliniken har vi unga tandläkare som också läser till läkare och forskar. Det är roligt att se att den här andan ger resultat. Vi har förändrat ett arbetssätt från vision till praktik.
Men var kommer all hans ork ifrån? Svaret är: löpspåret.
– Efter en lång operation händer det att jag ger mig direkt ut i spåret för att rensa huvudet. Man får endorfiner och det blir som en meditation. Min passion är maraton. Det gör att jag orkar trots tufft jobb.
Text: Ann Patmalnieks
Foto: Lisa Öberg