Enkät om unga tandläkares prioriteringar
Sveriges Tandläkarförbund har i samarbete med Novus genomfört en enkätundersökning för att kartlägga vad unga tandläkare värdesätter i arbetslivet och deras syn på framtiden.
(Redigerad 2 december 2024)
Undersökningen är en totalundersökning där alla medlemmar som är yrkesverksamma tandläkare sedan fem år tillbaka samt studerande medlemmar, födda under 90-talet tillfrågades. Av samtliga 2223 tillfrågade svarade 540 personer, vilket ger en svarsfrekvens på 24%. Undersökningen ägde rum i oktober 2024.
Att med enkäter nå den yngre målgruppen är ofta en utmaning och ni på Sveriges Tandläkarförbund ska verkligen vara nöjda med antalet svarande, säger Nora Doma på Novus. Svarsfrekvensen visar att ni har aktiva och engagerade medlemmar!
Vad lockar till tandläkaryrket
Svaren visar att det som lockat respondenterna till tandläkaryrket är att få arbeta med händerna på bra arbetstider, med lediga kvällar och helger. Det absolut viktigaste är att få göra något meningsfullt och att hjälpa människor. En bra löneutveckling och utvecklas i sina yrkesroller har också varit vägledande i yrkesvalet.
Den största oron inför framtiden bland våra unga tandläkare är stressen inom yrket, följt av missbelåtenhet med ingångslönerna. Ändå anser 8 av 10 svarande att bra handledning är viktigast. Handledningen rankas högre än en hög ingångslön. 68% av de svarande uppgav att en hög lön är det enskilt viktigaste incitamentet för att flytta till en mindre ort som har svårt att rekrytera. Det finns även en uppfattning om att den administrativa bördan behöver minska. Många svarande har en känsla av att arbetet som tandläkare ofta innebär att jobba vid löpande band. De efterfrågar förutsättningar att kunna fokusera på kvalitet i arbetet med patienterna.
Ungas syn på framtiden
Det råder en blandad syn på framtiden och många är optimistiska till hur teknik och utveckling kommer att bidra till en positiv utveckling. Trots en utbredd tro på att AI kommer att bli ett självklart arbetsredskap (70%), så är intresset för att delta aktivt i den utvecklingen svalt. Endast 14% vill vara med och aktivt bidra till utvecklingen inom AI. Det råder även en oro kring Folktandvårdens framtid och många förutspår större klyftor mellan den regionalt drivna tandvården och den privata. Vissa tror att Folktandvården inte ens kommer att finnas kvar.
Hälften av de svarande vill se att tandvården och den övriga vården vävs samman mer. Att arbeta med estetisk tandvård lockade endast 14% av de tillfrågade. Medans 4 av 10 vill bidra med forskning för framtiden.
Svaren från morgondagens tandläkare är positiva ur dubbel bemärkelse, säger Chaim Zlotnik.
– Svaren från morgondagens tandläkare är positiva ur dubbel bemärkelse, säger Chaim Zlotnik, Sveriges Tandläkarförbunds ordförande. Dels för att svarsfrekvensen är hög och de många frisvaren visar på ett engagemang i sig och dels för att svaren visar att många har sökt sig till tandläkaryrket för att vara med och fortsätta att utveckla tandvården för Sveriges patienterna.
– Att de unga tandläkarna värderar hög lön, en god handledning och är medvetna om riskerna av stress präglas troligen av den tid som de vuxit upp i. Det är även gemensamt för andra generationers svar bakåt i tiden. Det är viktigt att vi förstår kontexten för svaren, så att vi som förbund och kollegor ska kunna möta förväntningarna och önskemålen från de yngre tandläkarna, menar Chaim Zlotnik. Många som är födda på 90–00-talet har föräldrar eller andra i sin närhet som blivit sjuka pga stress och är därför vaksamma och kunniga kring risker och konsekvenser på ett annat sätt än generationer före dom. Om man ser svaren kring oro för stress på det sättet blir lösningarna troligen bättre än om man tolkar det som att morgondagens tandläkare skulle vara arbetsskygga.
Vill du veta mer?
Ta del av enkätsvaren i Unga tandläkares prioriteringar (november 2024), PDF.