Debatt: ”Vårdgivarna får ta kostnaden för reformen”

Tandvårdsutredningens förslag riskerar möjligheten för Sveriges privata tandläkare att erbjuda patienterna den vård de behöver. Helena Håkansson Forthmeijer, ordförande TEV, Tandläkare Egen Verksamhet i Sveriges Tandläkarförbund, ser utmaningar för de privata vårdgivarna med utredningens förslag om tiotandvård och prisreglering.

I bild: Helena Håkansson Forthmeijer, ordförande TEV, Tandläkare Egen Verksamhet Kollage: Ingrid Helander

Som tandläkare baseras våra val av behandlingsmetoder och material på kunskap och beprövad erfarenhet. Det är därför naturligt att ha samma förväntningar på andras professioner, till exempel politiker. TEV (Tandläkare Egen Verksamhet inom Sveriges Tandläkarförbund) välkomnade höstens nyhet om en budgetsatsning som tillför 3,6 miljarder kronor till tandvården i form av stöd för våra patienter.

Men nu ser det dessvärre ut som att budgetsatsningarna kommer med en tandvårdsreform som innebär att vårdgivarna får ta kostnaden för reformen när en stor patientgrupps tandvård föreslås att prisregleras. Konsekvenserna för svensk tandvård riskerar att bli oerhört negativa.

Många i gruppen 67 år och äldre är patienter till just oss privata tandläkare och vi har ofta följt dem under många år och känner dem väl. Ekonomiska lättnader avseende tandvård i denna åldersgrupp ser vi med fördel på, särskilt då vi av erfarenhet vet att behovet av tandvård generellt ökar med åldern. Men det finns så stora farhågor kring utformningen och här kommer vikten av såväl kunskap som beprövad erfarenhet in.

Vi har utgått från att man skulle lyssna på oss inom tandläkarkåren och tittat på tidigare exempel på vad som fungerat och inte fungerat bakåt i tiden. Prisregleringar och etableringskontroll är två tydliga exempel som fått förödande konsekvenser för tandvården historiskt sett och liknande erfarenheter finns från många branscher. Populistiska politiska förslag utan förutsättningar till att ge patienterna positiva effekter är högst oönskat för såväl patienter som tandläkare. Och dessvärre är utredningens betänkande just det.

Dagens och morgondagens äldre har fler egna tänder i behåll än någonsin innan. Det innebär att de behandlingar som gruppen 67+ behöver blir mer och mer avancerade och kräver allt oftare protetik. En patient som behöver behandlas med mer omfattande fasta konstruktioner för att bibehålla tuggfunktion och möjlighet till social interaktion med omvärlden kräver avancerad vård där tandläkare, tandtekniker och materialleverantörer arbetar tätt tillsammans för att uppnå ett lyckat resultat.

Kvalitet och hållbarhet går hand i hand gällande miljö, ekonomi och hälsa. En ny reform som ser dagens ljus i en tid då hållbarhet står högt på agendan måste ha en ambition att vara just hållbar, för patienterna och för en hållbar och utvecklande tandvårdssektor. Det vet vi som tandläkare och det förtjänar våra patienter.

TEV (Tandläkare Egen Verksamhet inom Sveriges Tandläkarförbund) har en viktig röst i arbetet med att påverka framtidens tandvård. Det är viktigare än någonsin att vår röst blir stark och tydlig när tandvårdens verkliga utmaningar och långsiktighet får stå åt sidan när politiska poäng ska plockas.

Helena Håkansson Forthmeijer
Ordförande TEV, Tandläkare Egen Verksamhet i Sveriges Tandläkarförbund

Läs också