De politiska partierna ger sin bild av svensk tandvård

Med mindre än ett år kvar till valet och med utredningen om jämlik tandhälsa slutförd, vilka visioner och tankar har de politiska partierna om tandvården? Vilken tandvårdspolitik vill de föra?

På årets Riksstämma arrangerade Sveriges Tandläkarförbund ett panelsamtal med representanter för de politiska partierna för att klargöra deras vision för svensk tandvård. Medverkande var Nicklas Attefjord (Miljöpartiet), Acko Ankarberg Johansson (Kristdemokraterna), Marie-Louise Händel Sandström (Moderaterna) och Mikael Dahlqvist (Socialdemokraterna), samtliga riksdagsledamöter. Moderator för samtalet var specialisttandläkare Nicole Winitsky, som också driver podden Blodad tand.

De ämnen som diskuterades var bland annat glesbygdsproblematiken och de politiska beslutens praktiska applicering. Ibland kan politiska beslut slå fel och leda till kontraproduktiva processer i verksamheterna. Politikerna höll med om att de inte alltid vet eller har insyn i hur deras beslut får för verkan i praktiken och sa att de gärna tar emot inspel. De politiska representanterna fick också tillfälle att ge sig bild av vad som är jämlik tandvård samt sin syn på fri prissättning och fri etableringsrätt. Även tandvårdsutredningen om jämlik tandhälsa berördes.

– Vad jag kunde höra återgav två av politikerna nästan ordagrant argument som finns i Tandläkarförbundets remissvar på utredningen, särskilt när det gäller vikten av fri etableringsrätt och fri prissättning. Så det vi kul att höra, säger Tandläkarförbundets kanslichef Jenny Måhlgren.

Panelsamtalet genomfördes inför ett 50-tal åhörare och avslutades med en frågestund.

– Frågorna till politikerna var många. Det känns som panelsamtalet bidrog till den viktiga dialogen mellan politiker och de som utövar tandvården i praktiken, nämligen tandvårdens personal, kommenterar Jenny Måhlgren avslutningsvis.

Läs också