Clas Oscarsson föreläser på årets Riksstämma!

Clas Oscarsson, även kallad leendets mästare, arbetar som tandläkare i Stockholm och driver sin egen klinik med specialisering inom estetisk och kosmetisk tandvård. På årets Odontologiska Riksstämma kommer Clas att föreläsa om komposit som material och om dess utveckling. Vi träffade Clas på hans klinik i Stockholm för att höra mer om hans föreläsning.

Berätta mer om din föreläsning

Jag kommer föreläsa om kompositmaterial och allt om kompositens utveckling. Kompositen har blivit ett fruktansvärt bra material idag och det som jag gillar mest med kompositen är att man kan göra ganska mycket utan att peta på tänderna med borren. Bland annat finns det en ny teknik som heter Injection Molding som är väldigt intressant och som man kan åstadkomma ganska mycket med.

Jag fastnade för komposit för många år sen och det blir det bara roligare och roligare att arbeta med tycker jag. När jag gick ut Tandläkarhögskolan för 40 år sedan kallade man komposit för ”kompo-skit”, vilket det var… Först när materialet kom kunde man inte använda det bak i munnen utan då gjorde man porslinstillägg i stället, men idag finns det ingen anledning att göra porslinstillägg eftersom kompositen både är billigare och åstadkommer minst lika bra resultat, om inte bättre.

Vad hoppas du på att åhöraren tar med sig från din föreläsning?

Jag hoppas att det ska ge lite mer kunskap om komposit, att den ska skapa ett intresse för att använda komposit i stället för att preparera. Jag tycker att komposit kan ersätta ganska mycket av preparationerna vi gör idag och på så sätt öka intresset för komposit, och kompositens användningsområde.

Själv har jag lärt mig mycket om komposit genom att resa runt i världen och mött pionjärer inom ämnet från olika delar av världen. Jag försöker träffa dem så ofta jag kan för att lära mig ännu mer. Min målsättning är att aldrig känna mig fullärd, utan det finns alltid någon som vet mer.

Vem tycker du bör komma på din föreläsning?

Min föreläsning passar egentligen all tandvårdspersonal men denna är främst riktad till tandläkare.

Är du intresserad av att veta mer om komposit och de nya metoderna som finns idag? Då ska du inte missa denna föreläsning!

Läs också