Branschmöte om referenspriser hos TLV
TLV har presenterat en ny modell för hur referenspriser ska beräknas, ett förslag som fått mycket ris och lite ros från professionen. Sveriges Tandläkarförbund deltog vid mötet och efterfrågar bättre dialog och metodik när förändringar görs som påverkar hela tandvården.

TLV bjöd nyligen in vårdgivare och organisationer till ett möte för att presentera en ny modell för hur referenspriserna ska räknas fram inför kommande år. Bakgrunden är den föreslagna tiotandvården, som kommer ställa krav på mer träffsäkra referenspriser. Sveriges Tandläkarförbund var på plats och deltog vid mötet.
Enligt TLV:s nuvarande modell består referenspriserna av två delar: ”lönekostnader” och ”fasta kostnader”. I den nya modellen föreslås att referenspriset i stället ska bygga på lön och så kallad ”rums-tid”. Rums-tid beräknas genom att väga samman kostnader för lokaler, utrustning, externa tjänster och övrigt arbete.
I våras skickades en enkät ut för att kartlägga verksamheternas ”rums-tid”. Totalt inkom 414 svar, vilka ligger till grund för nya förbättrade uppskattningar av fasta kostnader. Bland större koncerner svarade 25 av 28, men bland småföretagare låg svarsfrekvensen på endast 22 %.
Diskussioner som lyftes runt bordet var bland annat metodiken, med småföretagarnas låga svarsfrekvens är det svårt att dra slutsatser om den verkliga kostanden. Delar av modellen lämnar öppet för godtycklighet, som begreppet ”övriga kostnader”, och TLV:s uppskattade avskrivningstid för utrustning stämde varken överens med Folktandvårdens eller Aqua Dentals beräkningar.
TLV:s slutsatser av enkäterna är att ersättningarna i stort sett kommer att förbli oförändrade, med undantag för:
- Lönepåslag höjs från 42 till 56 %
- Ersättningen för tandhygieniståtgärder ökar
- Specialisttandvård får minskad ersättning
- Korta behandlingar får ökad ersättning
- Långa behandlingar får minskad ersättning
Vid sidan av arbetet har TLV samlat in prisuppgifter från cirka 45 tandtekniska laboratorier i Sverige för att utvärdera hur referenspriserna för protetik ligger i förhållande till marknadspriser. TLV:s bedömning är att dagens referenspriser ligger på rätt nivå.
– Det är en god ambition att ta fram en ny modell för referenspriser, men utan kontinuerlig dialog med professionen riskerar modellen att bli verklighetsfrånvänd. Jag ställer mig frågande till om en enkät är rätt väg att gå för att inhämta adekvat kunskap. Svarsfrekvensen är låg och bortfallet stort. Från vårt håll hade vi gärna sett att man arbetade mer kvalitativt med frågan, exempelvis genom en referensgrupp. Vården behöver styras av tydliga odontologiska mål – inte bara produktion – och utvecklingen bör ske i samverkan med oss som arbetar kliniskt, säger Chaim Zlotnik.