Branschmöte hos TLV om nya referenspriser – TEV lyfter småföretagarnas villkor
TLV har publicerat nya referenspriser som börjar gälla från 1 november 2025. Om en prisreglering blir aktuell vid årsskiftet är det viktigt att referenspriserna är träffsäkra.

Tandvårds- och Läkemedelsverket (TLV) har presenterat nya referenspriser som träder i kraft från 1 november. Man har även infört en ny modell för att räkna fram ersättningarna.
”Det är tydligt att vi kommer att behöva jobba smartare och snabbare”, säger Helena Håkansson Forthmeijer.
Enligt TLV:s nuvarande system utgörs referenspriserna av lönekostnader och ”fasta kostnader”. TLV föreslår nu att referenspriset ska bestå av lön och så kallad ”rums-tid”. Rums-tid räknas fram genom att väga samman kostnader för lokaler, utrustning, externa tjänster och övrigt arbete.
För att räkna ut ersättningsnivån på ”rums-tid” skickades en enkät ut i våras och fick 414 svar, vilka ligger till grund för att göra förbättrade uppskattningar av fasta kostnader. Av stora koncerner svarade 25 av 28, men endast 22 procent av småföretagare. Tidsuppskattningen för behandlingar räknades ut 2007 och har inte justerats sedan dess.
I mötet med TLV lyfte Helena Håkansson Forthmeijer synpunkter på metodiken och beskrev problemet med att småföretagarnas låga svarsfrekvens gör det svårt att dra slutsatser om de verkliga kostnaderna. Delar av modellen lämnar också utrymme för godtycklighet, exempelvis posten ”övriga kostnader”. Småföretagare har generellt svårt att räkna hem overheadkostnader som stora koncerner kan effektivisera genom stordrift.
Helena lyfte även problematiken med gränsdragningen mellan allmäntandvård och sjukhustandvård. Många privata vårdgivare utför behandlingar som egentligen hör hemma på specialistkliniker, till följd av långa väntetider till både specialister och allmän tandvård. Privata vårdgivare går ständigt back på detta, eftersom många allmäntandläkare utför mer avancerad tandvård än vad de kan ta betalt för. Många privata kliniker har dyr specialutrustning och högt utbildade tandläkare, men det enda sättet att ta betalt är att höja priserna inom ramen för allmäntandvården. Det är därför problematiskt när prisreglering införs och referenspriserna sätts för lågt.
TLV:s slutsatser från enkäterna är att ersättningarna kommer att ligga fast, med några justeringar:
- Lönepåslag höjs med 6,3 procent
- Tandhygieniståtgärder får ökad ersättning
- Specialisttandvård får minskad ersättning
- Korta behandlingar får ökad ersättning
- Långa behandlingar får minskad ersättning
TLV har också tagit in prisdata från cirka 45 svenska tandtekniska laboratorier i Sverige, för att jämföra referenspriser på protetik. TLV:s bedömning är att referenspriserna ligger i relation till marknadspriserna.
”Min uppfattning är att TLV fortfarande har begränsad förståelse för hur tandvårdslandskapet faktiskt ser ut – särskilt när det gäller mindre, privatdrivna kliniker”, säger Helena Håkansson Forthmeijer. ”Jag tänker att vi som sitter i TEV:s styrelse bör överväga hur vi kan samverka smartare och exempelvis skapa stordriftsfördelar som stärker oss egenföretagare. Trots att TLV öppnar för dialog och föreslår en ny modell, speglar inte referensprislistorna verkligheten i vår ekonomiska redovisning. Att korta, snabba besök ska ge mer ersättning är ännu ett kvitto på att TLV:s statistiker befinner sig långt från vårdgolvet.”