Europas läkare, tandläkare och veterinärer välkomnar ny handlingsplan mot antimikrobiell resistens

The Standing Committee of European Doctors (CPME), the Council of the European Dentists (CED) and the Federation of Veterinarians of Europe (FVE) välkomnar varmt den nya europeiska handlingsplanen mot antimikrobiell resistens (AMR).

Det är speciellt uppskattat att denna andra plan erkänner att människors hälsa, djurhälsa och miljön är sammanlänkade och att vikten av ”One Health” betonas i de föreslagna åtgärderna.

Läs hela pressmeddelandet här

Nyheter

Tandläkare skriver ut mindre antibiotika

Den positiva trenden att tandläkare skriver ut allt mindre antibiotika till sina patienter håller i sig enligt färska siffror från Folkhälsomyndigheten. Det gäller även de regioner som alltid legat högst i landet vad gäller antibiotikaförskrivning i tandvården, Stockholm och Skåne.
– Det är en nödvändig förändring vi ser, antibiotikaförskrivningen måste minska för att bromsa resistensutvecklingen. Det är glädjande att se den goda trenden, säger Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Läs Folkhälsomyndighetens siffror här

Nyheter