Här kan du som är förälder eller arbetar i förskolan ta del av kunskap om barns tandhälsa. Här hittar du fakta om barns kost och hälsa och får tips och råd om hur man på bästa sätt sköter barnens tänder. Informationen finns också på engelska.

En del av kroppen

Det finns en koppling mellan dålig tandhälsa, övervikt och följdsjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Det som är dåligt för tänderna är inte heller bra för resten av kroppen. Felaktiga kostvanor är en bov i dramat och ett skäl till karies hos barn vid sidan av brister i munhygien.

Som förälder nås man av många olika budskap när det gäller barn och matvanor och det kan vara svårt att värdera informationen. Mat är också ett laddat område och ett effektivt vapen för barn att använda i samspelet med föräldrar. Det är lätt hänt att ta till godis, glass och kakor som muta – för att få barn att äta mat de inte är så förtjusta i eller lugna ett barn som är upprört och ledset i en stressig situation.

Läs mer om varför goda vanor är livsviktigt
Här har vi samlat tips till dig som förälder

Vad säger tandläkaren?

Borsta barnets tänder med fluortandkräm morgon och kväll. Då minskar risken att ditt barn får hål i tänderna och andra tandhälsoproblem senare i livet. Det är viktigt att börja sköta barnets tänder tidigt. Du kanske inte visste att barn med karies före tre års ålder löper stor risk att få tandhälsoproblem även när de blir äldre.

Småätande är inte bra för tänderna och inte för resten av kroppen heller. Som småbarnsförälder är det frestande att sticka till barnet något sött för att den knappa tid man har tillsammans ska bli en positiv upplevelse utan onödiga konflikter. Men det kan bli kostsamt för barnet. För mycket sötsaker leder inte bara till hål i tänderna utan kan också bidra till övervikt och följdsjukdomar senare i livet, som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Ditt barn kommer att tacka dig sedan för att du stod på dig.

Lördagsgodis är ett beprövat recept, håll dig till det och ge hellre några fruktbitar än en bulle eller söt kaka som snacks. Bjud på vatten om barnet är törstigt – saft och läsk är flytande socker och läskedrycker kan dessutom ge frätskador på tänderna.